Ingrediënten

Voorbereidingstijd: 1 uur en 30 minuten

Porties: 10-12

 

Ingrediënten voor de vleessaus:

2 eetlepels olijfolie

500 gr. rundergehakt

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

250 geplette tomaten

peper & zout

1 theelepel suiker

1 kaneelstokje

3 pimentzaden

 

Ingrediënten voor de moussaka:

1-2 aubergines (afhankelijk van de grootte)

3 middelgrote aardappelen

olijfolie

peper & zout

30 gr. paneermeel

600 gr. DODONI authentieke Griekse yoghurt 10%

2 eieren

nootmuskaat

100 gr. DODONI kefalotyri

Moussaka met Griekse yoghurt

Bereiding

Was de aardappelen en aubergines.

 

Schil de aardappelen en snij ze samen met de aubergines in dikke plakken.

 

Leg de aubergines en aardappelen in laagjes op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk ze met olijfolie. Besprenkel ze met zout. Bak in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 12-15 minuten tot ze zacht worden.

 

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Bak het rundergehakt gedurende 5-6 minuten tot het bruin is. Breng op smaak met zout en peper.

 

Voeg de ui toe en bak nog eens 5-6 minuten. Voeg de knoflook, kaneel en piment toe en bak gedurende 1-2 minuten. Voeg de tomatenpuree in de pan toe. Roer om.

 

Voeg de geplette tomaten, suiker toe en verlaag het vuur. Laat het mengsel 15-20 minuten sudderen, roer totdat de meeste vloeistof is verdampt en haal het daarna van het vuur.

 

Vet een bakblik of een braadpan in en bestrooi eventueel wat paneermeel. Leg de aardappelschijven er in, en bovenop de aubergines. Spreid de vleessaus over het geheel.

 

Meng in een kom de yoghurt, eieren, zout, versgemalen peper en een beetje nootmuskaat en spreid het mengsel over de vleeslaag.

 

Bestrooi met de kefalotyri en paneermeel en bak het geheel in een voorverwarmde oven, op 180° C gedurende 40-45 minuten.

 

Laat de moussaka minstens 20 minuten afkoelen voordat je hem serveert.