Gerookte schelvis, spinazie, roerei en Dodoni Feta taart

Met dank aan @Irinitzortzoglou.

Bereidingstijd

60 minuten

Aantal personen

6 personen

Moment

Wensen

Ingrediënten

• 1 pakje kant en klaar bladerdeeg, 320g
• 2 filets gerookte schelvis, 220-250g
• 5 eieren
• 100 g babyspinazieblaadjes, gewassen en gehakt
• 150 g Dodoni Feta
• 150 ml slagroom
• 3-4 babytomaatjes, gehalveerd
• 1 sjalot, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngesneden
• Enkele bieslook, fijngesneden
• Een snufje chilivlokken
• 1 el sesamzaadjes
• 2 el extra vergine olijfolie
• Melk om te pocheren, ca. 300ml
• 2 laurierblaadjes
• Een paar peperkorrels

Bereiding

Verwarm de oven voor op 1900C.

Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakvorm.
Gebruik een mes om voorzichtig een binnenste rechthoek in te snijden, maak rondom een rand van 1,5 cm breed en gebruik een vork om de hele binnenste rechthoek te prikken. Klop de dooier van een van de eieren (bewaar het wit in een andere kom) met een eetlepel koud water en bestrijk hiermee de rand van de taart. Bestrooi de rand met de sesamzaadjes en bak het deeg in 20 minuten gaar.

Terwijl het deeg aan het bakken is, breng je een ondiepe kleine pan op middelhoog vuur. Voeg de schelvisfilets toe en overgiet met melk. Voeg de laurierblaadjes en peperkorrels toe en breng de melk aan de kook. Zodra dat gebeurt, zet je het vuur uit en laat je de schelvis 10 minuten in de melk om verder te koken. Haal de schelvis uit de melk, laat een beetje afkoelen, verwijder het vel en schilfer met je handen. Houd aan de kant.

Breek de vier eieren in de kom met het eiwit.

Verhit de olie in een koekenpan en voeg de gesnipperde sjalot toe. Bak 2-3 minuten tot ze glazig zijn en voeg de knoflook toe. Bak nog een minuut en voeg de gesneden spinazie toe. Als de spinazie geslonken is, voeg je de eieren toe en roer je voorzichtig om de eieren rond de spinazie te roeren. Voeg vervolgens de room, schelvis, wat gehakte bieslook toe en verkruimel tweederde van de feta. Breng op smaak met wat zout (vergeet niet dat de feta al zout is) en versgemalen zwarte peper en kook nog een minuut of zo, tot de mix romig en niet vloeibaar is, maar kook niet te lang, want deze mix zal verder garen in de oven.

Als de taartbodem uit de oven komt, verdeel je de schelvis/ei/feta-mix er binnen de rand over. Bestrooi met de resterende feta en bak nog 10 minuten. Bestrooi voor het opdienen met de resterende bieslook.

TIP!

Geserveerd met wat groene bladeren, zien ze er spectaculair uit op een tuintafel voor een lichte en gezonde lunch met een gekoeld glas wijn.

Tags

Hoe smaakte het?

Laat het ons weten op Facebook of Instagram met #jeproefthet